Manusi protectie certificate EN388

SaveN72-065 002

 

 

         Manusi de protectie

EN 388: standard european de verificare a rezistentei manusilor la taiere, rupere, perforare, lucru cu obiecte ascutite

EN 388 determină performanța mănușilor de protecție împotriva a patru pericole primare:

  • tăieturi obiecte ascutite
  • perforări
  • sfasiere, rupere
  • abraziune.

Rezultatele testelor pentru acești factori sunt apoi transformate în evaluarea performanțelor mănușilor, fiind atribuit un numar in conformitate cu standardul realizat.

Se atribuie un număr de la 0 la 4 pentru perforare, rupere și abraziune și de la 0 până la 5 pentru rezistența la tăiere.

Standardul încearcă să reflecte pericolele pe care le suportă purtătorii de mănuși care isi desfasoara activitatea într-o gamă variata de industrii/ domenii .

Pentru a identifica mai usor de catre consumator gradul de performanta al manusilor, pentru o evaluare corecta a mediului in care este adecvat sa folosesti un anumit tip de manusi pe fiecare produs se imprima nivelul de performanta testat in conformitate cu factorii de risc exprimati mai sus.

 

  1. Testul clasic de taiere

Testul de tăiere – este folosit în evaluările EN 388 de mai bine de zece ani și este efectuat de o mașină care măsoară rezistența unui material la o lamă de tăiere. Simulează tăieturi repetate pe o anumită țesătură sau metal în aceeași poziție folosind o forță constantă. Acest lucru se face folosind o lamă similară unei roți de pizza, a unui tăietor circular care se rotește în sens invers și înainte, în jurul țesăturii, până când se taie.

Numărul de cicluri pe care mașina le completează înainte de a tăia materialul cat si o tesatura de referință pentru bumbac sunt utilizate  apoi pentru a determina indicele de rezistenta la taiere. Producătorul obține astfel un nivel de performanță între zero și cinci pentru mănușă.

Testul de taiere este un test adecvat pentru materiale rezistente la tăiere, este recunoscut ca fiind precis pentru tesaturile si materialele care nu contin urme de fibre de sticla, otel.

 

  1. Testul de tăiere TDM

Testul  de taiere TDM (tomodinamometru) implică o metodă de tăiere diferită. Această metodă este inclusă în standardul ISO 13997 și utilizează o lamă similară cu o lamă de ras în locul unei lame circulare. În loc să se aplice aceeași forță, testul TDM utilizează cantități crescătoare de forță pe o lungime de tăiere de 20 mm. Acest lucru expune țesătura la condițiile care au o probabilitate mai mare de a reflecta tipul de pericol de tăiere la locul de muncă, unde se întâlnesc rareori lame circulare rotative.

Cel mai mare avantaj al testului TDM este totuși faptul că se folosește de fiecare dată o lamă nouă, evitându-se astfel bluntarea sau lovirea lamei. Stabilirea unui nivel de tăiere și raportarea performanței vor fi, așadar, mai precise pentru o mănușă, confectionata chiar si din materiale cu urme de otel sau fibra de sticla.

 

  1. Efectul TDM

Necesitatea unor evaluări adecvate ale riscurilor și evaluări ale protecției mâinilor pentru a determina într-adevăr tipul de mănuși necesare angajaților și pericolele cu care se confruntă,  rămâne neschimbată. Testul ar putea contribui la asigurarea angajaților ca au ales cele mai potrivite tipuri de mănuși pentru locul de muncă.

Deoarece testul reflectă materialele folosite în fabricarea mănușilor moderne, evaluarea pentru a determina mănușile potrivite pentru pericolele cu care se confruntă purtătorul ar trebui să fie mai bună, iar clasificarea tăierii ar trebui să fie mai precisă. Aceasta ar putea duce la utilizarea unei mănuși mai potrivite, care, la rândul său, îi va menține pe angajați mai siguri.

Manusile certificate cu standardul EN388 ofera siguranta si protectie angajatilor, impotriva taierii, ruperii, perforare cu obiecte ascutite, rezistanta la frecari grele.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *